HORROR VACUI
Work by Veerle Michiels & Manoeuvre
2017, 2018, 2019

Het werk horror vacui is ontstaan in een een co-creatie tussen Manoeuvre en Veerle Michiels.

Manoeuvre, gevestigd in het hart van de Gentse superdiverse Rabotwijk kiest voor een co-creatieve kunstenpraktijk met buurtbewoners, kunstenaars, makers, denkers….

Er wordt gewerkt aan open samenwerkingsmodellen waarbij Manoeuvre aan een collectief oeuvre bouwt waar kunstenaars in dialoog gaan met de context van het atelier. Het residentieprogramma richt zich tot beeldend kunstenaars met co-creatieve ambities. 

Horror Vacui betekent letterlijk vrees voor de leegte en verwijst naar de rijke motieven van de gordijnen in de Brusselse gemeente Laken. Het werk bestaat uit twee delen.

Horror Vacui  #001

 

De tegels zijn afdrukken van de geborduurde motieven van  gordijnen in de gemeente Laken.  Een 500 tal tegels werden bij het statige monument van de arbeid  in Laken getoond  onder  de vorm van een  levend werkatelier. Tijden het Enterfestival konden de bezoekers tegels afgieten in mallen van silicone.

Horror Vacui  #002

Het tentje is gemaakt van borduursels van de rijke motieven van de gordijnen. 

-Het tentje fungeert als een persoonlijke, intieme ruimte, een terugtrekoord  voor mentale afzondering en bezinning.  Tegelijk spreekt uit deze terugtrekking een bepaalde eenzaamheid. Wanneer men zich terugtrekt, is men alleen, kan men niemand zien, en wordt men aan het zicht van anderen onttrokken. De binnenruimte komt los te staan van de exterieure aanblik, wat de breuk tussen de wereld buiten en de wereld binnen nog groter maakt.

 

Het tentje was te zien op het Enter festival, Brussel  2017, Gentse Wildemannen Woetewijven festival 2018 en op het Kunstenfestival ‘Wonderland’ 2019